Estonia Business School (EBS), înființată în 1988 și care funcționează în Tallinn și Helsinki, este cea mai veche universitate care oferă educație în afaceri în țările baltice. Cu peste 1.400 de studenți, EBS își propune să ofere oamenilor antreprenori cunoștințe academice la nivel de licență, masterat și doctorat și să promoveze abilități practice pentru aplicarea cu succes a cunoștințelor. EBS funcționează în Tallinn, iar sălile de studiu ale sucursalei EBS din Helsinki sunt situate în campusul Domus Gaudium de la Mechelininkatu.
Misiune
Inspirăm și sprijinim membrii comunității pentru a-și atinge potențialul maxim în crearea de valoare împreună.
Viziune
Viziunea EBS este de a fi o comunitate acreditată la nivel internațional de învățare continuă și schimb de cunoștințe. EBS utilizează și dezvoltă metode și forme de învățare mai adecvate pentru a atinge obiectivele elevilor pe baza misiunii sale. EBS este partener pentru organizațiile publice și private în dezvoltarea de noi produse, servicii și procese. EBS este un centru de competențe pentru creșterea abilităților angajaților și a echipelor și a motivației care rezultă din dezvoltare.
Valorile de bază ale EBS:
- Independență – EBS consideră importante mobilitatea, flexibilitatea, experimentarea, selecția partenerilor pe baza misiunii și viziunii sale. Acest lucru se realizează cel mai bine sub forma unei universități independente care funcționează profitabil.
- Cooperare – EBS apreciază noile cunoștințe generate în cooperare și este partener al societății și al companiilor prin angajații, studenții și absolvenții săi.
- Competență – EBS consideră competența ca o condiție prealabilă cheie pentru dezvoltare și, în consecință, se angajează în dezvoltarea și transferul de cunoștințe care sunt importante pentru societate și organizații pe termen lung.
- Creativitate și curiozitate – EBS apreciază foarte mult creativitatea și curiozitatea ca un motor pentru dezvoltare. Eșecurile doctrinare fac parte din procesul de dezvoltare.
- Rentabilitate – Profitul este la fel de important pentru companie ca apa pentru uzină. Profiturile amplifică rezultatele unei lucrări bine făcute, încurajează adepții și oferă o resursă pentru investiții și experimentare. EBS nu distribuie profituri, ci le investește în dezvoltarea și rezervele sale.
Credo din Estonia Business School:
- Nu trebuie să uităm niciodată că avem în mâinile noastre destinele oamenilor, pe care le putem influența într-o direcție sau alta prin educație.
- În primul rând, în ordinea importanței este succesul studenților, absolvenților și angajatorilor noștri. Ne străduim să ne asigurăm că marea majoritate a absolvenților noștri sunt printre cei mai buni lideri și că niciunul dintre absolvenții noștri nu este șomer.
- A doua prioritate a afacerilor noastre este succesul propriilor angajați. Ne străduim să avem un sens uluitor în viață și dezvoltare constantă, prosperitate adecvată și condiții bune de muncă. În caz de accident, îi vom sprijini.
- Societatea este a treia prioritate a afacerilor noastre. Ne străduim să ne asigurăm că societatea se dezvoltă cât mai repede posibil în fiecare regiune în care activăm. Introducem Estonia ca țară culturală în dezvoltare rapidă prin exportul de educație. Dorința și datoria noastră este să oferim noi oportunități și / sau să ajutăm pe cei slabi.
- A patra ordine de importanță pentru afacerile noastre este succesul universității noastre în ansamblu. Suntem convinși că acest lucru se va întâmpla atunci când primii trei dintre noi vor fi atinși. Rentabilitatea este o condiție necesară pentru ca noi toți să existe și un mijloc de a atinge cele mai importante obiective. Câștigurile sunt ca oxigenul, hrana și apa pentru un organism viu, deoarece fără ele nu există viață. Cu toate acestea, acesta nu este sensul vieții.
Povestea EBS
EBS a fost înființată în 1988 ca prima instituție de învățământ privată din Estonia. Fondatorii universității au fost profesorul Madis Habakuk, profesorul Marshall Fitzgerald și domnul Ilmar Martens. Când Uniunea Sovietică a început să se dezintegreze, fostul rector al EBS, Madis Habakuk, lucra în Departamentul TPI pentru Planificare și Management Industrial, dar a perceput deja schimbările. Era evident că, dacă Uniunea se dezintegrează, deciziile trebuie luate pe teren, ele nu vor mai veni de la Moscova, ca înainte. Habakuk a mai crezut că Estonia are nevoie de specialiști care să cunoască legile economiei de piață și ale comerțului exterior și să cunoască limba engleză. Așa a apărut ideea creării unei școli comerciale.
Mulți oameni de afaceri occidentali din acea vreme și-au întors ochii spre est, inclusiv Marshall Fitzgerald. Scopul său a fost îmbunătățirea relațiilor dintre Statele Unite și Rusia sovietică, în timp ce a asistat în același timp cu ochii săi la evenimentele istorice care au avut loc în Rusia la acea vreme. Din moment ce nu putea începe nicăieri altundeva, Fitzgerald a contactat cel mai apropiat cunoscut al Uniunii Sovietice, finlandezul Hannu Linnainmaa, care la rândul său l-a prezentat în 1987 lui Madis Habaku, un nume bine cunoscut în Uniunea Sovietică la acea vreme și bine cunoscut în străinătate. .
Un alt domn care joacă un rol important în povestea de naștere a EBS, Ilmar Martens, s-a născut în Estonia și a găsit contactul cu Madis Habaku printr-o scrisoare publicată de acesta din urmă într-un ziar suedez. Scrisoarea solicita estonienilor din străinătate să sprijine eliminarea decalajului de 50 de ani în educație pentru estonienii de acasă. Ideile volatile ale lui Martens l-au inspirat și pe Habakuk și a fost un pas mai aproape de înființarea Școlii de afaceri din Estonia.
La ferma din Munții Marshall Fitzgerald, ideea înființării unei școli de afaceri din Estonia avea deja contururi mai concrete, iar Ilmar Martens a început să discute despre trimiterea oamenilor de afaceri estonieni în Canada cu mai mulți lectori, printre care și Rein Peterson din Estonia. Proiectul podului i-a implicat Martens, Habakuk și Peterson. În trei zile, apartamentul din New York al lui Martens a dezvoltat documentele de bază ale Școlii de Afaceri din Estonia și a stabilit principiile de bază.
Când Habakuk s-a întors în Estonia, el l-a rugat pe consultantul în management Lembit Saveljev să înființeze Școala de Afaceri din Estonia ca o cooperativă, deoarece alte forme de antreprenoriat nu erau cunoscute în Uniunea Sovietică în acel moment. Într-o lună, EBS, numită atunci Școala de Afaceri din Estonia, a început să funcționeze.
Ideea EBS a fost un curs de un an, de la care limba engleză va fi predată timp de șase luni, iar apoi studenții vor merge la organizația de lucru a companiilor din Statele Unite sau Canada. Ultimele trei luni ale cursului vor fi petrecute la scrierea disertației. Prețul unui astfel de curs era relativ ridicat la acea vreme – 33.800 de ruble. Când Ants Kapral, directorul general al Marathi, a spus că, chiar dacă cursul ar costa 300.000 de ruble, va trimite totuși un om să studieze acolo, era clar că, în ciuda prețului sărat, aventura era de interes pentru oameni. Așa s-a format primul grup IB1- International Business School 1.
Primul sediu al Școlii de Afaceri a fost dormitorul fiului lui Madis Habakuke, Mardi, care se afla în acea perioadă în armată. Cu toate acestea, la recomandarea lui Rein Kaarepere, reședința guvernului din Suurupi, unde studiile au avut loc mai mult de o săptămână, a devenit clădirea studiului. Atunci erau șase angajați la școala comercială: pe lângă Madis Habakuke, mai erau și consultanți în management – organizatorii Urve Margus și Piia Sandla, contabilul Marje Habakuk, secretarul Nelli Kolk și profesorul de engleză Elin Saks.
Atitudinea generală față de Școala de Afaceri din Estonia a fost bună, de exemplu, prim-ministrul de atunci, Indrek Toome, a acordat studenților 20.000 de dolari în sprijinul statului, dar se credea că unii dintre studenți vor rămâne cu siguranță în străinătate. Când a sosit momentul în care primul grup a trebuit să plece în străinătate pentru a studia, Mikk Titma Madis Habakuk, secretarul Comitetului Central, a spus: „Habakuk, dacă se întâmplă ca unul dintre studenți să rămână în străinătate, nu vă fie teamă, nimic teribil ți se va întâmpla „.
Primirea în Canada a fost foarte emoționantă, grupul de studenți fiind primii estonieni care au fost văzuți de estonii în Canada după închiderea frontierelor. Participanții la curs au fost, de asemenea, plini de sentimente minunate. Când grupul era deja în autobuzul care îi ducea la clădirea Institutului Tartu, Andres Arrak, lector la Universitatea din Tartu, a spus: „Abia acum cred că sunt aici.” Această frază a exprimat opiniile multora. Estonienii din Canada întâlniseră deja participanții la curs cu ajutorul unui videoclip, dar seara introductivă la Casa Estonă a fost cu totul altceva. „Iată-ne acum”, a spus Madis Habakuk în salutări, după care mulți au început să plângă.
Rectorii EBS
- 1988 – 2000 Profesorul Madis Habakuk, președinte
- La 3 februarie 2000, a fost creată o nouă funcție lângă funcția de președinte al EBS – Rectorul EBS
- 20 martie 2000 – 3 martie 2003 Profesorul Olav Aarna
- 20 februarie 2003 – 5 iunie 2003 Jan Andresoo, director general al EBS
- 6 iunie 2003 – 18 august 2003 Jan Andresoo
- 19 august 2003 – 30 martie 2008 Profesorul Madis Habakuk
- 31 martie 2008 – 15 noiembrie 2011 Peeter Kross
- 2 ianuarie 2012 – 31 august 2012 Profesorul Arno Almann, interimar rector
- 1 septembrie 2012 – 31 iulie 2020 Profesorul Arno Almann
- 1 august 2020 Profesorul Meelis Kitsing
În 2020, EBS a trecut cu succes acreditarea instituțională și a primit acreditare de la Agenția Estoniană pentru Calitatea Învățământului Superior (EKKA) timp de șapte ani
Comisia internațională a dat o evaluare pozitivă la toate categoriile evaluate: management strategic; resurse; cultura calității; etica academică; internaționalizare; lector; curriculum; învățare și predare; evaluarea elevilor; sisteme de sprijin pentru învățare; cercetare, dezvoltare și / sau alte activități creative; servind societatea
Eșantionul de acreditare a inclus două programe: Managementul afacerilor internaționale (MA) și Antreprenoriat și administrarea afacerilor (BA)
EBS este membra a Asociația Antreprenorilor Familiari din Estonia (EPEL)
Asociația Antreprenorilor Familiari din Estonia (EPEL) a fost înființată la 28 mai 2014. Întâlnirea inaugurală a avut loc la castelul Keila Joa, unde au participat ministrul finanțelor Jürgen Ligi și președintele Asociației finlandeze a întreprinderilor familiale Pekka Laitinen, ca invitați de onoare. Au fost 32 de membri fondatori, iar fondatorul a fost președintele Urmas Isok
Ca și FBN România, Asociația Antreprenorilor Familiari din Estonia (EPEL) este membră a European Family Businesses, cu sediul la Bruxelles. Pentru detalii vizitati www.europeanfamilybusinesses.eu