Conferința 16 februarie 2021: CUM RĂSPUNDEM LA CRIZELE DE SECURITATE NAŢIONALĂ?

CONCEPT

Aducem în actualitate o realitate mai puţin cunoscută, dar extrem de importantă pentru contractul dintre cetăţean şi Stat. Mijlocirea securităţii personale şi a comunităţii prin intermediul unor structuri ale Statului este o temă recurentă în momente de criză.

OBIECTIVE

  • Analizăm cadrul juridic existent şi descriem ce anume este depăşit ca şi conceptualizare a securităţii în cazul României, la nivel de Stat, companii şi indivizi.
  • Prezentăm diferenţe care există în percepţiile beneficiarilor actualei arhitecturi de securitate, pe niveluri de decizie (de la macro la micro).
  • Expunem punctele de interes comun ale multiplelor straturi şi dimensiuni ale securităţii.
  • Sintetizăm propuneri şi formulăm recomandări din partea comunităţii de business şi a mediului academic, pentru un parteneriat real între sfera privată şi cea de stat.
CUI se adreseaza

Factori de decizie politico-militară (politicieni, parlamentari, şefi de structuri) şi profesionişti din domeniu, experţi în drepturile omului şi libertăţi cetăţeneşti, formatori de opinie, companii şi asociaţii româneşti (furnizoare de servicii şi produse în sfera securităţii IT&C şi în sfera sănătăţii), consumatori activi de informaţie în domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale.

SPEAKERI

  • General (r) Sergiu MEDAR

    A condus Direcţia de Informaţii Militare, în perioada 1999-2005 şi, mai apoi, Direcţia Generală de Informaţii a Apărării, între octombrie şi noiembrie 2005. Din decembrie 2005 până în martie 2007, a fost consilier prezidenţial pentru apărare şi securitate naţională, calitate din care a coordonat Comunitatea Naţională de Informaţii.

  • General (r) Silviu PREDOIU

    A fost adjunct al Directorului Serviciului de Informaţii Externe între anii 2005 şi 2018, precum şi Director interimar al Serviciului, în mai multe rânduri, pentru o perioadă cumulată de trei ani şi patru luni.

 

  • Renate WEBER

    A fost consilier prezidenţial în Departamentul constituţional-legislativ al Administraţiei Prezidenţiale, între anii 2004 şi 2005. Din 2007 până în 2019, a fost deputat în Parlamentul European. Din anul 2019, este Avocat al Poporului.

 

  • Ştefan DEACONU

    A fost şef al Direcţiei pentru lucrările comisiilor Senatului în 2004-2005 şi consilier prezidenţial în Departamentul constituţional-Legislativ al Administraţiei Prezidenţiale din 2005 până în 2012. Este profesor de drept constituţional la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, iar din 2019 este şi director al Centrului de drept constituţional şi instituţii politice.

  • Iulian CHIFU

    A fost consilier prezidenţial pentru afaceri strategice, securitate şi politică externă, în perioada 2011-2012, iar mai apoi consilier prezidenţial pentru afaceri strategice şi securitate internaţională, până în 2014. A fost consilier pentru politică externă, securitate şi apărare în Senatului României, în perioadele 2007-2011 şi 2016-2020. Este profesor universitar de relaţii internaţionale şi studii de securitate la SNSPA şi preşedinte al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning, din 2014.

 

  • Alexandru NAZARE

    A fost Ministru al Transporturilor în guvernul condus de Răzvan Ungureanu şi secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi în Ministerul Finanţelor Publice în perioada 2010-2012. Din septembrie 2005 până în septembrie 2007 a fost consilier de ministru la Ministerul Integrării Europene.

 

  • Cristian HOSTIUC

    Este director editorial al Ziarului Financiar, încă din anul 2000. Are o îndelungată experienţă gazetărească şi un acut simţ al elementelor esenţiale, practice, prin care reuşeşte să definească starea economiei şi domeniile de impact pentru companii.

 

  • Radu MUŞETESCU

    Este profesor universitar la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE, din anul 1999. Este unul dintre contribuitorii activi în spaţiul mediatic românesc, ca expert în dimensiunea economică a securităţii naţionale şi în relaţiile firme-guverne în politica internaţională.

  • Adrian PĂRĂLUŢĂ

    Şeful Direcţiei Generale de Analiză din cadrul Serviciului Român de Informaţii

Inregitrare la eveniment AICI

Comments are closed