În perioada 22-23 februarie 2018, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a convocat o conferință ministerială privind „Consolidarea IMM-urilor și antreprenoriatului pentru creșterea productivității și incluziunii”, găzduită de Mexic.
Conferința s-a desfasurat sub îndrumarea președintelui – Ministrul Ildefonso Guajardo Villarreal (Mexic) și vicepreședinților – Ministrul Stuart Nash (Noua Zeelandă), secretarul de stat Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch (Elveția) și viceministrul Hasan Ali Çelik (Turcia)
Alaturi de România – reprezentata de secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat – Paula Pîrvănescu au mai participat ministri si reprezentanti din Algeria, Argentina, Australia, Belgia, Belize, Brazilia, Bulgaria, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Republica Cehă, Danemarca, Egipt, El Salvador, Italia, Japonia, Kazahstan, Coreea, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malaezia, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Panama, Peru, Polonia, Portugalia, Singapore, Slovacia, Slovenia, Elveția, Turcia, Regatul Unit al Marii Britanii, Statele Unite ale Americii, Uruguay, Vietnam și Uniunea Europeană.
Scopul Conferinței ministeriale a OCDE a fost de a evidenția provocările majore ce împiedică IMM-urile să își sporească productivitatea și creșterea. Raportul de sinteză arată că „întreprinderile familiale se confruntă cu provocări specifice pentru transferul reușit intre generatii și modul în care abordările de îndrumare și coaching pot facilita succesiunea fără probleme. Guvernele iau, de asemenea, măsuri pentru a spori accesul la forme adecvate de finanțare pentru întreprinderile care au preluat proprietatea și de catre potențialii cesionari, inclusiv garanțiile de credit și instrumentele de capitaluri proprii. În cele din urmă, miniștrii au încurajat OCDE „sa îmbunătățească dovezile privind modalitățile și tendințele privind transferul de afaceri pentru IMM-uri, făcând distincție între diferitele tipuri de IMM-uri, pentru a spori cunoștințele despre cauzele eșecurilor transferului de afaceri și pârghiile de politică pentru un transfer reușit”.
În plus, în cadrul conferinței, miniștrii au convenit asupra „importanței dezvoltării unui mediu de reglementare, administrativ și fiscal favorabil”. În special, aceștia au discutat despre inițiative „de reducere a sarcinilor administrative și de abordare a consecințelor fiscale nefavorabile asupra vânzării sau eliminării IMM-urilor, cum ar fi: scutiri de la impozitele pe donații și moșteniri și relaxarea condițiilor stricte preexistente pentru a beneficia de aceste scutiri”.
Oficialul român a prezentat demersurile Guvernului de la Bucureşti – prin Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat – de susținere a creșterii economice, prin stimularea dezvoltării mediului de afaceri atât prin programe de susţinere a IMM-urilor, cât și prin diferite alte structuri de suport al afacerilor ca: incubatoarele şi acceleratoarele de afaceri, clusterele inovative, centrele de inovare, parcurile industriale şi tehnologice. De asemenea, atragerea de investiții străine rămâne, la rândul său, o prioritate a Executivului român. Secretarul de stat Pîrvănescu a informat, cu acest prilej, asupra obiectivului de identificare şi promovare a proiectelor locale cu potențial investiţional major, printre care se urmareste revitalizarea zonelor industriale prin proiecte de tip brownfield.
Secretarul de stat Paula Pîrvănescu a transmis participanţilor la eveniment angajamentul ferm al României de a deveni ţară membră OCDE. „Am dori să mulțumim, cu acest prilej, Guvernului din Mexic pentru susținerea aderării României la OECD şi suntem încredințați că integrarea țării noastre va aduce o contribuție valoroasă acestei structuri” – a spus oficialul român.
European Family Businesses urmareste atent rezultatele acestei conferinte si propune o intalnire OECD la Paris în următoarele săptămâni.
European Family Businesses (EFB) este o federație a 14 organizații naționale de afaceri de familie, printre care si FBN România. European Family Businesses se străduiește să facă factorii de decizie politici, conștienți de contribuția întreprinderilor familiale in societatile in care isi deruleaza activitatea și sa promoveze politici care favorizează antreprenoriatul responsabil pe termen lung. Membrii noștri reprezintă o cifră de afaceri de peste un trilion de euro și peste 9% din PIB-ul european.
Începând cu anul 2015, FBN România a devenit membră a European Family Businesses, cu sediul la Bruxelles.