Casa Auto Iași împreună cu Fundația Siguranță Auto Copii organizează pe 2-3 octombrie 2021 în parcul expozițional Mall Auto din Șos. Păcurari nr. 177 la un eveniment dedicat Siguranței Auto pentru Copii. In cadrul evenimentului vor fi realizate simulări la impactul frontal cu manechin bebeluș în cadrul unor demonstrații practice cu simulatorul în caz de accident.
“Siguranta rutieră se învață încă din copilărie! Ca să nu riscăm ca la vârsta adolescenței să trimitem pe străzi participanți la trafic care să își asume riscuri pe care nu le pot calcula corect și să provoace tragedii, este responsabilitatea noastră ca adulți și părinți să îi învățăm despre aceste riscuri. Prima lecție despre ce înseamnă să respectăm condițiile de trafic, atât în mașină, cât și în afara ei, o învățăm încă de la primul drum al copilului, pe traseul maternitate – acasă.” a declarat Mirela Podea – Director de Marketing Tester Grup, afacere de familie membra a asociației Family Business Network (FBN) România.
Alice Dona Mitu, fondatoarea fundației spune ”doar 26% dintre părinții din România utilizează un dispozitiv special conceput pentru siguranța copilului. Adică doar unul din patru părinți își transportă copilul utilizând scaunul auto sau centura de siguranță. Pentru a pune altfel lucrurile în perspectivă, România pierde anual o cotă de 1,5 % din PIB în urma accidentelor rutiere.”
“Siguranța copiilor nu trebuie lăsată exclusiv în sarcina lor! Noi, părinții, suntem primii responsabili de educația privind siguranța în trafic! Suntem o țară campioană la numărul de victime, iar din păcate, România rămâne țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe accidente soldate cu victime. Alături de ceilalți membri ai Fundației Siguranță Auto Copii și împreună cu partenerii noștri de la Casa Auto Iași ne propunem să oferim informații validate tehnic și medical în ceea ce privește transportul în siguranță al micilor și marilor pasageri în cele 2 zile de eveniment,” a declarat Dr. Alice Dona-Mitu, Fundația Siguranță Auto Copii
Evenimentul se desfășoară în perioada 2-3 octombrie 2021, între orele 9:00 – 18:00, în aer liber. Vor fi disponibile pentru test drive cele mai recente modele de la mărcile reprezentate de Casa Auto: Citroen, Dacia, Honda, Hyundai, Jaguar, Land Rover, Mazda, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Renault.
Puteti viziona programul complet pe https://mallauto.testergrup.ro/evenimente/back-to-school-in-siguranta.
Alice Dona Mitu, fondatoarea fundației: doar 26% dintre părinții din România utilizează un dispozitiv special conceput pentru siguranța copilului. Adică doar unul din patru părinți își transportă copilul utilizând scaunul auto sau centura de siguranță. Pentru a pune altfel lucrurile în perspectivă, România pierde anual o cotă de 1,5 % din PIB în urma accidentelor rutiere.
Fundația Siguranță Auto Copii a fost înființată în urmă cu doi ani și are de gând să scoată România din topul îngrozitor în care se află în Uniunea Europeană. Evident, ținta finală a programului, este ca țara noastră să aibă zero decese în rândul copiilor și tinerilor până în anul 2030 (Suedia a reușit deja această peformanța anul trecut). Deși pare o țintă utopică, membrii fundației au elaborat o strategie alături de partenerii din cadrul Brigăzii Rutiere, a Departamentului pentru Situații de Urgență, al Academiei Titi Aur, precum și a membrilor societății civile, psohologi, medici și profesori.
În 2019 a fost înființat primul Centru de Siguranță Auto Copii. Acesta este un loc în care părinții pot testa scaunele auto și pot alege un model potrivit pentru vârsta, greutatea și înălțimea copilului. De asemenea, pot alege un model care să fie compatibil cu modelul mașinii pe care o dețin. Fundația oferă cursuri gratuite pentru părinți. În urma acestora, părinții vor afla care este modul corect în care se instalează un scaun de copil și care este poziția corectă a copilului în timpul mersului. De asemenea, părinții vor fi instruiți cum să procedeze în cazul unui accident rutier.
Un al doilea centru există în Constanța, urmănd ca anul acesta să fie deschise încă trei noi astfel de centre pe teritoriul României și unul în Republica Moldova.
Fundația a ințiat și proiectul Caravana Națională Siguranță Copii, proiect prin care specialiștii centrelor invită părinții din diverse orașe ale țării la diverse testări și instalări gratuite de scaune auto, precum și la cursuri despre transportul în siguranță al micilor pasageri. Prima oprire din 2021 a Caravanei este programată pentru luna iunie, la Brașov, urmând apoi Craiova, Târgu Mureș, Constanța, Iași, Suceava, Sibiu, Cluj, Oradea, Miercurea Ciuc, Arad și Timișoara.
Un alt proiect se referă la momentul externării mamei și copilului din maternitate. Fundația vine în întâmpinarea noilor părinți și le pune la dispoziție, în mod gratuit, pentru o perioadă de trei zile, câte o scoică pentru a putea transporta nou-născuții în siguranță.
Proiectul de Reciclare Sustenabilă a Scaunelor Auto uzate sau implicate în accidente rutiere dă scaunelor o a doua șansă la viață prin transformarea acestora în scaune de masă sau folotii pentru copii. În decembrie, toate piesele de mobilier realizate din scaune auto reciclate vor fi licitate în cadrul unei acțiuni caritabile intitulate Gala Scaunelor Auto Verzi, urmând ca banii strânși să fie donați unei secții de ortopedie-traumatologie pediatrică, unde ajung să fie tratate victimele accidentelor rutiere.
Totuși, simpla utilizare corectă a unui scaun de copil și a centurilor pentru toți pasagerii din vehicul nu va face ca accidentele din România să dispară. “Principalele cauze ale acestora sunt agresivitatea și nerăbdarea în trafic”, ne spune Costin Tătuc, specialist în siguranța rutieră. “Unii conducători auto sunt de părere că șofatul defensiv reprezintă apărarea poziției în trafic”. Totuși, nu trebuie să uităm că 90% din rețeaua de drumuri din România are o singură bandă pe sens.
Alături de Fundația Siguranță Auto Copii se află și cunoscutul pilot de raliu, Constantin Aur, fondatorul Academiei Titi Aur. Acesta ne-a povestit că “din nefericire, românii au parte de o educație rutieră incorectă. După revoluție, școlile de șoferi s-au aflat într-o continuă competiție, dar nu una din care ar crește nivelul pregătirii elevilor, ci una care pune accentul pe scăderea prețului. De asemenea, România se află printre sigurele țâri din lume în care conducătorii autospecialelor nu au nevoie de o pregătire suplimentară.”
Surse: Tester Grup, Fundația Siguranță Auto Copii
Tester Grup, este o afacere de familie membra a asociației Family Business Network (FBN) România, care grupează unele dintre cele mai puternice afaceri de familie de pe piața locală
Asociația Family Business Network România reunește un număr de 27 de membri, număr ce este în creștere. Acești membri sunt lideri de piață în mai multe ramuri ale economiei naționale, cu o cifră de afaceri de circa 3 miliarde de Euro pe an și circa 18.000 de angajați. Președintele Family Business Network România este domnul Florin Madar, proprietar și CEO al afacerii de familie TEMAD și, alături de doamna Anca Vlad (Fildas/Catena), Adrian Mihai (FAN Courier) și Dan Ștefan (Autonom), Gabriel Marin (Omnilogic) și Mihaela Hărșan (Secretar General) formează Consiliul Director Family Business Network România.
Începând cu anul 2015, FBN România a devenit membră a European Family Businesses, cu sediul la Bruxelles.
La acest moment, din Family Business Network România fac parte 27 de companii: ADREM INVEST, AGRICIN, ALL ELECTRICS 95, AMSET, ARENA CITY CENTER, AUTONOM, BOG’ART, CRIS-TIM, DINAMIC 92, DMF POLIPLAST, ELECTRA, EXIMTUR, FAN COURIER, FILDAS-TRADING, GLOBAL VISION, IVATHERM, MB TELECOM, M&M PRODUCT, NOVAINTERMED, OMNILOGIC, PIAȚA DE GROS, SECPRAL PRO INSTALAŢII, TECNOSTAR CONSULTING, TE-ROX PROD, TEMAD CO, TESTER GRUP, TRANSAVIA.