Încasările din TVA şi-au revenit de la o scădere de 82% în martie 2020 faţă de martie 2019 la stagnare în iunie 2020 faţă de iunie 2019, ca urmare a revenirii consumului şi a cheltuielilor populatiei.
Încasările la bugetul de stat din TVA au fost în luna iunie 2020 de 5,3 mld. lei, la acelaşi nivel cu încasările din TVA în luna iunie 2019. Este prima lună din martie, de la începutul pandemiei, când încasările la bugetul de stat din TVA nu au scăzut.
„Este posibil să avem o tendinţă cel puţin de păstrare a nivelului de încasare de TVA sau chiar o creştere. Am văzut că unii operatori au repornit activităţile. Partea cel mai puţin păcută este că toată lumea aşteaptă ceva. Dacă apare un mic impuls care să pună în mişcare rotiţele economiei, putem reîncepe activitatea într-un ritm mai alert“, a declarat pentru ZF Adrian Benţa, consultant fiscal.
În martie 2020 încasările din TVA la bugetul de stat au scăzut cu 82%, până la 780 mil. lei. Adrian Benţa mai spune că mulţi agenţi economici au plătit în mai dările către stat, chiar dacă puteau opta pentru amânarea acestor plăţi, în condiţiile în care s-ar aduna o povară prea mare până la sfârşitul lunii octombrie, când expiră amânarea plăţii impozitelor pentru companii. „În martie a fost dată Ordonanţa 30 şi 29 prin care toate datoriile scadente după 21 martie aveau prorogat termenul de plată la 30 de zile după încetarea stării de urgenţă. Prin urmare, foarte mulţi operatori economici nu au plătit TVA la timp, pentru că nu ştia nimeni ce se întâmplă. Apoi şi-au dat seama că nu e bine să adune datorii şi încet-încet au plătit.“
Statul a încasat, de la începutul anului, 25,4 mld. lei din TVA, în scădere cu aproape 16% faţă de încasările de 30,1 mld. lei din primele şase luni din 2019. În aprilie, statul a încasat din TVA 3,65 mld. lei, în scădere cu 17% faţă de aprilie 2019, iar în mai au venit la bugetul de stat 4,2 mld. lei, în scădere cu 19% faţă de mai 2019.
Surse:
- Ziarul Fianciar
- Institutul Național de Statistică