„În 1993 trăiam cu toţii o atmosferă plină de optimism, iar deschiderea mea spre antreprenoriat a existat întotdeauna. Mi-am dorit mereu să nu depind de nimeni să reuşesc să acţionez singură pentru bunăstarea mea şi a familiei. Eu sunt absolventă al Facultăţii de turism, mai precis exista o secţie numită economia serviciilor de alimentaţie publică şi turism în cadrul Facultăţii de comerţ a Academiei de Studii Economice. M-am îndreptat spre turism pentru că asta am studiat în facultate şi înfiinţarea unei agenţii de turism era o oportunitate pentru mine, pentru noi, cei care am făcut-o. La acea vreme se făcea cu o investiţie care nu presupunea resurse financiare foarte mari. Cam aşa a început povestea“, a declarat Lucia Morariu în cadrul emisiunii Femei în Business, realizată de ZF în parteneriat cu Vodafone.
Lucia Morariu este pasionată de turism şi a intrat în antreprenoriat în acest domeniu în anul 1993 în Cluj-Napoca. Astăzi, compania sa este una dintre cele mai mari agenţii de turism de pe piaţa locală, cu afaceri de circa 30 de milioane de euro anul trecut. De-a lungul vremii a avut două mandate de preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism şi a fost secretar de stat pentru IMM-uri comerţ turism şi profesii liberale în perioada 2007-2008.
Despre tinerii antreprenori care şi-ar dori să deschidă o mică afacere în domeniul turismului, proprietara Eximtur spune că ar trebui să fie pregătiţi cu banii pentru o investiţie iniţială şi să aibă o pregătire economică. „Cei care vor să îşi deschidă o afacere în turism trebuie să aibă o pregătire economică, să-şi pregătească 30.000 – 35.000 de euro pentru investiţia iniţială pentru că altfel nu vor face faţă şi, mai ales, să se orienteze spre oameni pentru că fără oameni calificaţi nu poţi să faci consultanţă de călătorie în ziua de azi.“
„Nu există în România discriminare a femeilor în business. Dar pentru o femeie este mai greu să trăiască ca antreprenor pentru că lucrurile se complică pentru că nu mai eşti al tău, ci eşti al echipei, pentru că trebuie să începi să ai grijă de alţii şi, implicit, sacrifici o parte importantă din timpul pe care l-ai petrece cu familia, cu copiii, iar lucrurile acestea lasă urme. Este drept că în România mai mult se vede în sistemul de stat şi în conducerea instituţiilor de stat sunt prea puţine femei şi de multe ori nu cele care trebuie. Aici s-ar putea vorbi mai mult de o discriminare.“ a mai spus Doamna Lucia Morariu.
Sursa: ZF