In clasamentul mondial al libertărții economice realizat de Fraser Institute, România a obținut un scor general de 7,83 puncte, din 10 posibile, și este prin statele cu cel mai bun punctaj din Europa Centrală și de Est

România a urcat cinci poziții în clasamentul mondial al libertărții economice realizat de Fraser Institute, până pe locul 23, fiind depășită, la nivelul Europei Centrale și de Est, doar de statele baltice.

Clasamentul institutului canadian analizează 162 de economii, în funcție de dimensiunea aparatului bugetar, cadrul legislativ și drepturile asupra proprietății, stabilitatea și predictibilitatea prețurilor, libertatea comerțului internațional și gradul de reglementare pe piața bancară, a muncii și a afacerilor. Datele analizate se referă la anul 2018.

România a obținut un scor general de 7,83 puncte, din 10 posibile, și este prin statele cu cel mai bun punctaj din Europa Centrală și de Est, în urma Lituaniei (locul 11; 8,11 puncte), Estoniei (locul 14; 7,96 punte) și Letoniei (locul 18; 7,89 puncte). La mică distanță de România se află Cehia (poziția 25) și Albania (poziția 26). În Europa de Sud-Est. România este depășită doar de Cipru (locul 22). La nivel mondial, clasamentul este condus de Hong Kong, Singapore, Noua Zeelandă, Elveția, Australia și SUA

 

Gradul de libertate economică este măsurat în cinci domenii largi.

Domeniul 1: Dimensiunea guvernului

Pe măsură ce cheltuielile guvernamentale, impozitarea și dimensiunea întreprinderilor controlate de guvern cresc, luarea deciziilor guvernamentale este substituită alegerii individuale și libertatea economică este redusă.

Domeniul 2: Sistemul juridic și drepturile de proprietate
Protecția persoanelor și a bunurilor lor dobândite în mod legitim este un element central atât al libertății economice, cât și al societății civile. Într-adevăr, este cea mai importantă funcție a guvernului.

Domeniul 3:
Inflația solidă a banilor erodează valoarea salariilor și economiilor câștigate pe bună dreptate. Astfel, banii sănătoși sunt esențiali pentru protejarea drepturilor de proprietate. Când inflația este nu numai ridicată, ci și volatilă, devine dificil pentru indivizi să își planifice viitorul și astfel să folosească în mod eficient libertatea economică.

Zona 4: Libertatea de a comercializa pe plan internațional
Libertatea de schimb – în sensul său cel mai larg, cumpărarea, vânzarea, încheierea de contracte și așa mai departe – este esențială pentru libertatea economică, care este redusă atunci când libertatea de schimb nu include întreprinderile și persoanele din alte națiuni.

Domeniul 5: Reglementare
Guvernele nu numai că folosesc o serie de instrumente pentru a limita dreptul la schimb internațional, ci pot impune și reglementări oneroase care limitează dreptul de a schimba, câștiga credite, angaja sau lucra pentru cine doriți sau să vă operați liber afacerea.

Surse:

  • Descarcati studiul AICI
  • Profit.ro 
  • Institutul Fraser este o organizație de cercetare și educație independentă, imparțială, cu sediul în Canada. Avem birouri în Calgary, Montreal, Toronto și Vancouver.

Comments are closed