Digitalizarea este un pas spre evoluția economică

Adrian Mihai, directorul executiv al celei mai mari companii de curierat din România, a vorbit cu EURACTIV.ro despre evoluția digitală a mediului de afaceri și a societății și despre efectele pandemiei în domeniul digitalizării.

Activitatea companiilor de curierat poate fi un bun indicator al dezvoltării comerțului electronic și chiar al digitalizării în ansamblu. După un an de pandemie, în care multe dintre interacțiuni și obiceiuri de consum s-au mutat în online, luăm pulsul digitalizării României printr-un dialog cu șeful celei mai mari companii de profil românești.

EURACTIV: Din perspectiva mediului de afaceri în general, ce importanță credeți că are și va avea digitalizarea în ansamblul societății, de la interacțiunile cetățean-stat până la cele companie-stat, trecând prin cele consumator-vânzător sau alegător-ales? Se schimbă societatea? Se schimbă ea în bine?

 

Adrian Mihai: Pandemia a forțat digitalizarea, companiile sunt primele care au introdus sau accelerat procesele de digitalizare pentru a rămâne în piață. Furnizorii de servicii, cum suntem noi, sunt în acest proces de ani de zile, de când a devenit clar că vorbim de o tendință și nu de ceva trecător. 

 

Pentru consumator, digitalizarea poate fi de mare ajutor, pentru că elimină timpii morți sau, în relația cu statul, îi ajută să rezolve probleme pentru care înainte erau nevoiți să stea la cozi, să se plimbe de la un ghișeu la altul. Pandemia a forțat inclusiv statul să ia în considerare digitalizarea, iar acesta este, în opinia mea, un câștig atât pentru stat, pentru angajații săi, dar mai ales pentru cetățeni. Digitalizarea ajută la transparență, permite statului să aibă mult mai rapid o imagine clară asupra a ceea ce se întâmplă la nivelul contribuabilului, îi dă inclusiv posibilitatea de a-și reorganiza fluxurile de activitate și de folosi funcționarii publici în zone care până acum erau deficitare. În concluzie, digitalizarea nu este doar un pas impus de pandemie, este un pas spre evoluția economică.

 

EURACTIV: Cum arată în acest moment evoluția digitală a curieratului? Cum se schimbă lucrurile în lumea livrărilor? Ce noi tehnologii există pentru eficientizare (a rutelor de transport, a centrelor logistice, a muncii curierilor)?

 

Adrian Mihai: Lumea digitală a curieratului nu este cu mult diferită de anul trecut. Noi lucrăm de mulți ani cu instrumente digitale care permit clientului să comande curier, să-și întocmească un AWB, să urmărească traseul coletului, să plătească online. Mai mult, clientul, prin serviciile pe care FAN Courier le-a dezvoltat în timp, are posibilitatea să trimită și să ridice coletul și în afara programului FAN, de la Collect Point-uri sau eBOX-uri.

Sursa: EURACTIV , FAN Courier

Evolutie Digitala 

 

Comments are closed