Deşi pandemia a făcut ca scena economică şi de business din Europa şi din alte părţi să abunde de veşti rele şi de scenarii apocaliptice, există şi cazuri în care dezastrul nu s-a ridicat la nivelul temerilor iniţiale. Economia germană, turismul francez, paralizia Italiei, comerţul internaţional şi vânzările Ford sunt doar câteva.
Economia germană, cea mai mare din Europa, rezistă mai bine de cât s-a crezut la început şocurilor provocate de pandemie în condiţiile în care eforturile de stimulare a creşterii încep să-şi facă efectul, scrie Bloomberg. Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel estimează că PIB-ul se va micşora cu 5,8% anul acesta, contracţie mai mică decât cea de 6,3% prevăzută în aprilie. Noua prognoză reprezintă totuşi cea mai severă recesiune de după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Un aspect mai puţin plăcut este că anul viitor economia îşi va reveni mai lent, cu 4,4%. Estimarea iniţială era o creştere de 5,2%. Astfel, PIB-ul nu va ajunge probabil la nivelurile anterioare crizei înainte de 2022, arată ministerul economiei.
„Am reuşit să atenuăm impactul crizei“, a declarat ministrul economiei Peter Altmaier. „Privim la o revenire neaşteptat de rapidă în formă de «V», iar ce a fost mai rău a trecut.“ În pofida recentului puseu al pandemiei de COVID-19, evoluţia infectărilor este mai bună decât în alte părţi, iar Germania poate evita un nou episod de lockdown la nivel naţional, a precizat politicianul. Cele mai recente date statistice arată că şomajul a scăzut în august, iar un indicator al activităţii fabricilor a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 22 de luni. Ministrul de finanţe a asigurat încă de acum o săptămână că economia Germaniei este într-o formă mai bună decât s-a crezut în urmă cu o lună-două.
Sursa: Ziariul Financiar