Atenţie, ieşim din criză mult mai repede: Economia României a decolat mult mai repede decât credeam şi începe să prindă viteză.

FBN-Romania_in_presa_logo_ziarul-financiarMarţi, 16 februarie au venit rezultatele economice pe trimestrul IV 2020 cu o creştere economică de 5,3% faţă de T3, cu mult peste aşteptări.

România a fost de departe starul economic al Europei, cu un plus 5,3%, în timp ce Austria a fost la polul opus cu un minus de 4,3%, urmată de Italia cu o scădere de 2%. Germania, principala piaţă externă a României a avut un plus de 0,1%, peste aşteptări.

Această creştere economică i-a determinat pe analişti să-şi îmbunătăţească prognozele pentru 2021, la o creştere economică de peste 5%, chiar peste prognoza optimistă a guvernului de 4,3%, care a stat la baza construcţiei bugetului pe 2021.

Florin Godeanu, country manager al Adecco România, liderul pieţei de recrutare de personal în regim temporar din România, a declarat: Anul acesta a început foarte energic din punct de vedere aş angajărilor. Ne aflăm într-un moment similar cu cel de la începutul anului 2012, când primele semne ale redresării economice începeau să apară. Atunci nesiguranţa era mai mare iar ieşirea din criză a mai durat o bună perioadă de timp. Acum contextul este total diferit şi suntem optimişti, mai ales pentru evoluţiile din piaţa muncii.

Conform indicelui Confidex realizat de Impetum Group, managerii companiilor au devenit mult mai optimişti pentru 2021 faţă de anul trecut, aşteptând o creştere de 5% la afacerilor. Indicele Confidex a ajuns la 45, faţă de 41 în prognoza anterioară.

 

ING anunţă o scădere a dobânzilor la creditele în lei de consum şi ipotecare, ceea ce arată că banca olandeză, care a devenit a patra din România, are încredere români că pot lua împrumuturi şi că le pot rambursa. Dacă piaţa muncii era proastă, ING nu încerca să atragă mai mulţi clienţi.

Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, spune că deşi suntem într-o perioadă marcată de multe incertitudini, cererea pentru credite creşte: Sunt optimist cu privire la evoluţia economiei şi a Raiffeisen şi cred că 2021 va fi mai bun ca 2020.

 

eMag, cel mai mare retailer online, a anunţat că vrea să dezvolte un parteneriat cu primăria Joiţa din judeţul Giurgiu, un parc industrial pe un teren de 290.000 mp. În zonă eMag construieşte un hub logistic de 130.000 mp, o investiţie de 90 mil. euro.

Horia Ciorcilă, preşedintele celei mai mari bănci de pe piaţă, Banca Transilvania, a declarat după prezentarea rezultatelor financiare pe 2020, că banca este optimistă în privinţa lui 2021: Ne menţinem angajamentul ferm de a contribui la relansarea mediului de afaceri. În 2020 Banca Transilvania a finanţat 145.000 de companii şi persoane fizice cu 9,5 mld. lei în cazul firmelor şi 5,3 mld. lei către populaţie.

Leonardo Badea, viceguvernator BNR a declarat că dintr-un volum de 41 mld. lei de credite amânate la plată în 2020, doar 10% se mai păstrează acum în portofoliul băncilor sub formă de moratoriu.

George Haber, cel mai cunoscut investitor român din Silicon Valley, care acum pariază pe start-up-ul românesc Tailent, a declarat că România este acum centrul RPA-ului prin UiPath: Silicon Valley este pe moarte, California a devenit mult prea scumpă, noile centre se duc acolo unde sunt oameni creativi, iar oameni creativi avem în România.

La conferinţa Buget 2021, organizată de ZF împreună cu BRD, Florian Libocor, economistul-şef al băncii a declarat că percepţia faţă de România este pozitivă, şi că există încredere remarcând revizuirea Comisiei Europene în sens pozitiv privind creşterea PIB.

Sergiu Manea, CEO al BCR, a doua bancă de pe piaţă, a declarat după prezentarea rezultatelor financiare pe 2020, că firmele, persoanele fizice dar şi băncile sunt mult mai bine pregătite să facă faţă expirării moratoriilor. Erste, grupul austriac care deţine BCR şi este cel mai mare finanţator din Europa Centrală şi de Est, a declarat că: Suntem optimişti privind viitorul şi credem că anul 2021 va fi un an al revenirii economice.

 

Acestea sunt doar câteva din informaţiile consemnate de Ziarul Financiar în ultimele 2 săptămâni care arată că managerii, companiile, investitorii au un sentiment bun  faţă de evoluţia economiei şi a businessului lor.

Mai trebuie ca guvernul Cîţu să-şi facă treaba şi să-şi îndeplinească promisiunile de investiţii de 61 mld. lei  făcute prin bugetul pe 2021 dar să şi rezolve problemele legislative din energie – Legea gazelor din Marea Neagră, eolienele, Legea energiei, Legea de vânzare a pachetelor de acţiuni de la companiile de stat pe Bursă şi, nu în ultimul rând, proiectele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prin care pe hârtie putem lua 80 mld. euro în 7 ani. Dacă am lua jumătate din această sumă ar fi ceva extraordinar.

Companiile private îşi fac treaba, pariază pe România şi pe revenirea economică mai repede decât ne-am aşteptat.  Să vedem acum ce va face statul, guvernul Cîţu, preşedintele Iohannis, care trebuie ca aceste planuri de pe hârtie şi din Power Point să le pună în practică, scrie Ziarul Financiar in 1 martie 2020.

Comments are closed